Miha Korošec

Foto: Blaž Žnidaršič

Ime, priimek, starost, trenerska izobrazba, trenerski staž (št. let):

Sem Miha Korošec, star 33 let. Moja trenerska izobrazba je TRENER KOŠARKE MLADIH. Na položaju trenerja pa sem približno 10 let.

V KK Cerknica sem v sezoni 2017/18 trener ekip U15 in U17.

Kako se je začela tvoja košarkarska pot? Opiši svojo igralsko kariero.

Moja košarkarska pot se je začela na igrišču pred blokom, kjer smo imeli postavljen koš. V trenutku, ko sem prvič vrgel na koš, sem se zaljubil v ta šport. Ko sem nekajkrat pogledal tekme po televiziji in opazoval veščine najboljšega košarkarja na svetu, Michaela Jordana, sem tudi sam sprejel odločitev, da se vpišem v košarkarski klub Cerknica. Moja kariera je zelo dolga, bolj natančno 23 let in v tem času se je zgodilo marsikaj zanimivega, zato bom poudaril samo najpomembnejše. Kot pionirji smo osvojili najvišjo lovoriko in postali državni prvaki. Čast udeležbe zaključnega turnirja se nam je ponovil tudi pri mladincih, vendar smo takrat osvojili končno 4. mesto v državi. Kasneje sem igral tudi pri članski kategoriji, vrsto let tudi v profesionalni 1.B ligi, eno sezono celo pri sosednjem klubu iz Postojne. Trenutno še vedno igram kot najstarejši in najizkušenejši igralec pomagam mlajšim in se trudim biti mentor, tako na treningih, kot na tekmah.

Kako to, da si se odločil za trenersko delo, kaj ti je pri tem delu najbolj všeč?

Najbolj so me navdušili otroci, ko sem opazoval kako hitro prevzemajo znanje na treningih, zato sem se odločil, da svoje izkušnje in znanje, ki sem jih pridobil v svoji večletni igralski karieri, podam najmlajšim.

Kaj narediš, ko te razjezi sodnik?

Kot trener poskušam vse skupaj umiriti in se s sodnikom na lep način pogovoriti, vendar v primeru grobe igre vedno zaščitim svoje igralce in kdaj pa kdaj tudi moja jeza nastopi nad sodniki, vendar vse v mejah normale. Kot igralec pa sem imel že kar nekaj vroče krvi s sodniki in jim zabičal kako pridigo, recimo: ”mulc šmrkavi”.

Kaj se ti zdi pri opravljanju trenerskega dela najbolj pomembno?

Mislim, da je najbolj pomembno, da igralci in starši zaupajo vate in da se igralci počutijo del nečesa, tudi če na tekmah ne igrajo in na prvi pogled zgledajo slabši od drugih. Vsak prispeva svoj delež na svoj način in trenersko delo je, da se tega vsi zavedajo in se počutijo srečni.

Opiši najbolj zanimivo (markantno) izkušnjo, ki so jo kot trener doživel na treningu/tekmi/pripravah/v garderobi , …

Je kar nekaj takih izkušenj, vendar najbolj mi je ostala v spominu tekma, na kateri je moj igralec vrgel na svoj koš in zgrešil, po skoku pa je nasprotnik ravno tako šel proti svojem košu in na našo srečo zadel, ter tako nam vknjižil nove dve točki.

Kaj bi svetoval mladim igralcem in igralkam na začetku njihove košarkarske kariere?

Predvsem naj vztrajajo in nadaljujejo s trdim delom do konca, saj se ves vložen trud enkrat obrestuje, tako da naj ne odnehajo po prvi oviri. Samo s svojo odločnostjo, samozavestjo in trdim delom napreduješ in dosegaš cilje. Eden največjih košarkarskih legend Michael Jordan je zapisal : tisočkrat in tisočkrat sem grešil in neuspel, da sem dosegel to kar sem in da sem postal to kar sem!

”I’ve missed more than 9000 shots in my career. I’ve lost almost 300 games. 26 times, I’ve been trusted to take the game winning shot and missed. I’ve failed over and over and over again in my life. And that is why I succeed”

Michael Jordan

Trener, ki ga najbolj cenim (globalno):

Igor Kokoškov, ki je dosegel neverjetno zgodbo z reprezentanco Slovenije in postal EVROPSKI PRVAK in  Pablo Laso, trener velikega evropskega kluba Real Madrid. Občudujem njegovo hitro igro, predvsem pa cenim, kar je naredil z našim mladim reprezentantom Luko Dončičem, saj je pri rosnih 18 letih prvi igralec Evrolige in je trenutno največji mladi zvezdnik v košarki.